Home | Contact | Inloggen

Windrichting

 

Het is belangrijk dat je weet uit welke richting de wind komt. Als op het weerbericht wordt gezegd dat de wind uit Noord Oostelijke richting komt, dan waait hij dus van het Noord Oosten naar het Zuid Westen.

 

 

windroos

 

16 streken van het kompas
N Noord NNO Noord Noord Oost
NO Noord Oost ONO Oost Noord Oost
O Oost OZO Oost Zuid Oost
ZO Zuid Oost ZZO Zuid Zuid Oost
Z Zuid ZZW Zuid Zuid West
ZW Zuid West WZW West Zuid West
W West WNW West Noord West
NW Noord West NNW Noord Noord West

 

Het kompas heeft eigenlijk 32 streken. Die hoef je echter niet te kennen. Wel moet je weten hoeveel graden 1 streek is.

 

Een cirkel heeft 360 graden. Dus een kompasroos heeft ook 360 graden. Als je die 360 graden deelt door 32 streken dan is één streek 11¼ graden.

 

Draaien van de wind

Als de wind met de klok meedraait, dan noemen we dat het ruimen van de wind. Dus bijvoorbeeld van NO naar ONO naar O. Als de wind tegen de klok indraait dan noemen we dat het krimpen van de wind. Dit is bijvoorbeeld als de wind draait van ZZO naar ZO naar OZO.

 

Krimpen van de wind

Je kunt het misschien het beste onthouden door aan een klok te denken. Als je tegen de klok indraait dus bijvoorbeeld van 6 naar 5 uur dan wordt het getal kleiner, het krimpt dus.

 

 

 

 

© 2014 www.zeil-instructie.nl   | disclaimer | mail: info@zeil-instructie.nl

Zeil-instructie.nl is een site voor het leren zeilen in een lelievlet. Natuurlijk is deze site ook handig als je wilt leren zeilen in een andere open zeilboot. In de voorbeelden wordt vaak een lelievlet genomen, die bij Scouting wordt gebruikt. Bij de zeilinstructie is de diplomalijn van het CWO als uitgangspunt genomen. Je vindt hier een cursus zeilen met oefenvragen, oefenexamens en proefexamens voor het CWO examen Kielboot 1, 2 en 3 niveau. We wensen je veel plezier met het leren zeilen!